“Rezolvarea” Ministerului Culturii

Mai întâi un personaj cunoscut mass-media mai mult prin exhibițiile mondene dar care pe de alta parte iși cunoaște prea bine interesele, adica excesiv de celebrul primar Mazăre, dă declarații presei: un minister din România blochează o mega-super-extra investiție la Mamaia prin neacordarea unui aviz. Amenință că va merge la primul-ministru să îi ceară obținerea avizului. Apoi se află că este vorba de Ministerul Culturii unde – perfect legal – PUZ-ul pentru o investiție în zona Cazinoului din Mamaia trebuia avizat de Comisia Națională a Monumentelor Istorice (CNMI). Pentru că documentația tehnică nu era completă și propunea soluții inacceptabile din punctul de vedere al protejării patrimoniului („Ministerul Culturii, ………., este împotriva construcţiei de parcări etajate în staţiunea Mamaia pe fonduri europene, ne recomandă să stimulăm transportul electric. Este împotriva construcţiei de pasarele pietonale peste bulevard ca să fluidizăm traficul că se blochează şi se obturează priveliştea de pe lac înspre mare. A spus că este împotriva realizării de PUZ-uri longitudinale şi trebuie să facem PUZ-uri transversale, nu avem voie să tăiem pomii, trebuie să reabilităm piscina de la hotel Parc, care este salon de nunţi de zece ani şi privatizată de 17 ani, iar în zona Casino, Rex şi încă una nu avem voie să construim nimic”), proiectantul primește în loc de aviz două răspunsuri succesive prin care i se explică ce modificări trebuie aduse la documentația PUZ-ului pentru ca acesta să fie avizat.

Peste câteva zile, primarul atacă din nou în toată mass-media – a vorbit cu Ponta, care va rezolva problema avizului și îl va rezolva pe funcționarul care a semnat răspunsurile (chipurile cel care “frânează” investiția). Mai mult, citează din Ponta, care dovedeste o înțelegere a problemei identică cu a lui Mazăre („Asta a întrebat şi Ponta, ce treabă are cultura cu Mamaia, de când e Mamaia zonă culturală, cu tradiţie?..”)

Și ceea ce era de rezolvat se rezolvă – directorul Direcției Patrimoniu Cultural din Minister este demis în aceeași zi, iar la o zi distanță Mazăre declară presei că a obținut avizul (probabil semnat de ministrul Barbu și de un secretar de stat). Într-o emisiune la B1TV, ministrul Barbu recunoaște întâi demiterea directorului punând-o pe seama unei coincidențe, nu știe despre emiterea avizului (deși promite un aviz cu condiții legale și confirmă legalitatea respingerii PUZ-ului), iar în intervenții ulterioare în presă spune că nu a fost vorba de nicio demitere (dacă dintr-o funcție de conducere – director – chiar și interimar, ești trecut pe una de execuție – chiar daca poartă titulatura de “consilier”, tot demitere se numește!!!).

Iar după aceste întâmplări lucrurile stau cam așa – un prim-ministru și un ministru, la ordinele un primar oarecare, obligă la emiterea unui aviz absolut ilegal și îl demit pe cel care a vrut să respecte legea susținând CNMI. Răspunsurile către Primăria Constanța erau recomandările CNMI, transcrise de secretarul comisiei și semnate de acesta. Ba mai mult – transcrierea concluziilor Secțiunii de Urbanism este trimisă cu semnătura vicepreședintelui CNMI pentru a se vedea că acesta este punctul de vedere al Comisiei.Deci nu este vorba de voința de a “frâna” a unui funcționar, ci de hotârârea unei comisii din care fac parte profesioniști – singurele voci care au dreptul legal să se exprime în domeniu. Dar decizia CNMI este nimic în fața ordinelor venite pe linie politică. Abuzul este în primul rând împotriva acestor comisii – Comisiile de Monumente, Comisia Națională de Arheologie, Comisia Muzeelor – nu mai au în acest moment nicio valoare. Un oarecare puternic al zilei poate oricând anula – susținut de guvern, orice decizie a acestor comisii. În cazul în care vreo comisie va mai îndrăzni să nu aprobe vreun PUG, PUZ, descărcare de sarcină arheologică etc. Și niciun funcționar din Ministerul Culturii, în cazul în care s-ar mai întâmpla ca aceste comisii să ia vreo decizie de respingere a unei documentații, nu își va mai asuma să o susțină. Cine va fi cel care va semna următorul răspuns, următoarea cerere de a aduce modificări? Va mai fi dispus cineva să își piardă postul și să fie mânjit în presă? Orice primar, orice președinte de consiliu județean poată să dea ordine ministrului – avizele și orice alte hârtii necesare pot fi semnate de acum fără consultarea comisiilor dacă ar exista cel mai mic risc ca acestea să se opună. De fapt, de acum încolo la ce vor mai exista comisiile Ministerului Culturii?

Aș vrea să exagerez, dar precedentul creat este extrem de periculos. Urmează mai devreme sau mai târziu să se discute mari investiții care afectează într-un fel sau altul patrimoniul (Roșia Montană, conducta Nabucco, noi tronsoane de autostradă, investiții în centrul Bucureștiului și în zona peninsulară Constanța). Va mai avea puterea și curajul CNMI sau CNA să propună modificări pe documentații, să dea avize condiționate pentru a asigura protejarea patrimoniului conform legii? Și dacă o va face, cine va semna avizele legale? Nu ar fi mai simplu să dea din nou Ponta un telefon și să rezolve problemele astea deranjante cu patrimoniul? Mesajul e clar – nu răspunzi intereselor noastre, trec peste decizia oricui și te mai și “rezolv”.

Și astfel s-a rezolvat problema protejării patrimoniului cultural și s-a deslușit misterul utilității unui minister al culturii. Sau poate că o mai fi vreun primar prin județul Vaslui care nu are numărul de telefon al lui Ponta, poate unul din județul Ialomița o avea vreo jena să răcnească la ministrul Barbu iar așa poate vreun muzeu va mai apuca vreun contract de cercetare preventivă pentru construcția unei case, se va mai aproba legal un mic PUZ pentru o pensiune, va ajunge să fie discutat un mărunt proiect de restaurare. În cazul arheologiei condițiile impuse prin avizele CNMI (sau eventualele completari cerute) vizau obligativitatea diverselor etape ale cercetării arheologice. Va mai avea cineva curajul de a solicita aceste completări sau condiții care sunt percepute drept “frâne” puse în calea dezvoltarii?

Puteți să nu spuneți nimic. Puteți să o luați ca pe o oarecare știre de la TV sau din ziare – 3 zile agitație și apoi liniște. Puteți să vedeți doar că s-a întâmplat la un nivel care nu vă interesează, că nu vă afectează direct interesele. Puteți să credeți că nu veți fi niciodată în Comisia Națională de Arheologie sau în CNMI, deci niciodată nu veți fi umiliți prin ignorarea deciziilor voastre legale sau dacă sunteți acolo poate vă veți gândi că “vă veți descurca” în continuare – că nu are importanță dacă de acum încolo vocea voastră nu va mai conta. Poate hotărâți mai bine să vă faceți primari! Puteți să vă gândiți că este vorba de un om, nu de un sistem politic care acum arată până la ce nivel se poate duce abuzul și ilegalitatea. Puteți să tăceți și să sperați că vouă nu vi se va întâmpla. Sau nu.

Eu refuz să tac.

Florela Vasilescu

PS – cât despre miza lui Mazăre cu avizul pentru noul PUZ, de ce atâta presiune, e simplu –Mazăre vrea să intre în legalitate construcțiile din Mamaia făcute fără nici un aviz între 2005 și 2012! Nimic din ce s-a construit între 2005 și 2012 nu a avut aviz pt ca PUZ-ul elaborat în 2007 a fost anulat în instanță! (vezi de ex http://www.bursa.ro/puz-ul-statiunii-mamaia-anulat-126332&s=macroeconomie&articol=126332.html)

41 comentarii »

 1. Zeno Karl Pinter said

  Este jenant de anormal ceea ce s-a intamplat si sper sa nu se mai intample. Ofensiva desantata de umplere a muntilor
  a falezelor si a centrelor istorice cu constructii de prost gust sub acoperirea „accesarii de fonduri europene” este o tragedie nationala, iar comisiile de specialitate ale Ministerului Culturii, formate din oameni de specialitate, sunt singurele autoritati ale statului abilitate sa hotarasca oportunitatea unor asemenea interventii, asa cum directiile de specialitate ale ministerului sunt obligate sa vegheze la legalitatea acestora. Daca aceste comisii si directii sunt ignorate sau anihilate prin decizii politice, nu stiu la ce ne mai putem astepta pe viitor…

  • monica margineanu carstoiu said

   Domnule Pinter, ne puteti spune cum a reactionat Comisia nationala de arheologie fata de distrugerea vestigiilor Academiei Domnesti din Piata Universitatii -Bucuresti? Sau fata de falsificarea portii castrului roman de la Alba Iulia? Sau fata de avizele de descarcare de la Rosia Montana? etc…etc…
   … „Acoperirea ” la care va referiti nu este „accesarea fondurilor europene”, pentru simplul motiv ca politicienii nostri nu au nevoie de acoperire. Daca au nevoie, se gasesc oricand comisii de specialitate care sa dea lustru celor 70%. Cam asta ne-a invatat istoria recenta.

   In rest, numai cuvinte de lauda pentru intarziatele treziri.

   • Codruta said

    Buna seara,
    Am o ciuda de MOR pe CNA (si pe alte „comitii”, din zona mea de activitate). Mie mi se pare ca ORICUM sunt obediente, ca Maretii Specialisti se „mananca” intre ei la greu, sunt de multe ori lingai fatza de cei „cu banu” samd… dar de data asta ma vad nevoita sa le iau apararea >:
    Daca in CNA sau / si in CNMI putem presupune ca or mai fi existat 2 – 3 peersoane oneste, „verticale” samd… daca pana si pe cei lashi ai fi putut presupune ca la un moment dat ii poti convinge… acum, in situatia asta, va DATI seama ca pana si ACELE persoane, oneste, verticale samd. au primit un „semnal” : ciocu’ mic si joc de glezne, ca altfel o sa fiti „rezolvati”??!!
    NU ca i-as „ierta” pentru chestii mai vechi – dar in momentul acesta eu cred ca trebuie sa-i APARAM! Dupa ce trece faza asta, putem sa le aratam din nou obrazul!

    Pe de alta parte, m-as mira TARE sa fie ei „solidari” macar acum! Dar daca NU vor fi solidari, sper sa afle (ca in bancul cu iadul) ca stratul de miere de la suprafata butoiului e subtire de un deget – iar dedesubt si f. gros e stratul de c***t!! Daca se lasa dusi acum de eternele lor interese slabe, eu cred ca or sa guste din stratul de dedesubt cat mai curand si cat mai indelungat!

 2. C. Nicolae said

  …din nefericire totul este confiscat politic in Romania! Nu se mai vrea profesionalism! In locul Culturii s-a pus Manelocultura! Nimic nu trebuie sa ne mai mire! …Si nici nu stiu daca ar fi auzita vocea cuiva din afara politicului! Zicala romaneasca ,,cainele latra, ursul merge,, se vede cel mai bine aici! …Pentru ca ieri si noi am jucat rolul ursului….sau ursuletului! …si ne-a fost bine….acum este randul altcuiva….maine cine stie cine va urma…Pana la urma toata povestea asta tine de caracterul nostru ca natie: vrem ceva, realizam! Dam in dreapta si stanga cu rahat, murdarim, lingem ca sa ne atingem scopul…vedem lectia asta in fiecare zi la TV….am ajuns aici pentru ca….nu suntem inca…nemti!

  • Codruta said

   DETEST atitudinile plangaretze!!!
   Ati INCERCAT sa va adunati colegii si sa luati atitudine? DE CE, d.ex., acum, nu faceti un comunicat comun, sa le bateti obrazul lui Barbu si lui Ponta??!!

 3. Arhitect said

  Daca Cazinoul din Mamaia este o „bijuterie” a arhitecturii romanesti, o perla a patrimoniului nostru cultural, inseamna ca nu mai stim ce vorbim!! Cei din Londra au daramat vechiul stadion Wembley, o legenda, si au construit noul stadion! Ce trebuiau sa faca? Sa-l pastreze pe cel vechi?
  Asemenea aberatii, gen cazinoul din Mamaia, sunt cu zecile in LMI si nimeni nu spune nimic. Au ajuns acolo ca urmare a incompetentei directiilor judetene, care au inclus in aceasta lista ce li se parea lor mai ochios… Fara o expertiza serioasa!
  In tara se mai gasesc cateva bordeie. Ce facem in cazul lor? Le daramam si construim o vila sau pastram bordeiul, locuinta traditionala a romanilor??

  • romanianarchaeology said

   Domnule Arhitect care nici macar nu existati, nu este vorba daca LMI este corect intocmita sau nu si ce valoare are sau nu un monument. este vorba despre cum se obtine un aviz peste decizia CNMI, doar pentru ca un primar oarecare nu are chef sa respecte legea. Ar fi minunata o dezbatere referitoare la ce inseamna patrimoniu si ce ar trebui sa protejeze Romania in sec. XXI, asta in cazul in care va mai ramane vreun primar care sa nu fi invatat metoda !

  • Tot arhitect, dar cu alte ginduri said

   Daca am fi gindit asa ca el nu am mai avea Voronetul, Pelesul, Primaria capitalei si alte asemenea costructii. La un fond construit de peste 1,2 milioane de cladiri in Romania avem circa 3800 de monumente; socotiti care este procentul … Daca erai tare … pe considerente si punte de vedere iti postai si numele in comentariu. Vad ca iti este frica !!! De ce ??? De punctul de vedere sau de oprobiul colegilor de breasla ??? Asa imi explic de ce va disparea si Cazinoul din Vatra Dornei… In fond este monedade schimb pentru paduri !!!

   • arhitect said

    Dle arhitect,
    din cele 1,2 milioane de cladiri, scade 1 milion de case din chirpici sau paianta si blocuri comuniste si ANL. Si ramai cu 200.000 de case de caramida.

  • Codruta said

   Io zic sa daramam TOT!!!
   HALAL „arhitect”!!!

 4. Este surprinzător cum reușește acest Guvern să fie mai prost decât cele ale lui Boc. Și când stai să te gândești că am militat cu toată voința și plin de speranță pentru dărâmarea PDL-ului.
  Văd că în cercetare lucrurile stau mult mai prost ca înainte, având în vedere că proiectele PD, destinate, conform sloganurilor USL, tinerilor, pentru ai determina să nu mai plece, sunt finanțate doar 15 %, în timp ce BOC a finanțat 35 %, iar Cultura este înăbușită de slăbiciunile unui ministru. Eu consider că dacă Ponta habar nu are ce este cultura, care sunt problemele ei reale, un ministru care a acceptat această responsabilitate, trebuie să se bată pentru interesele culturii. Se pare că acest ministru de mucava, nu știe decât să dea verdicte viscerale, să ceară demisia unor directori de muzee, atunci când aduc în discuție neajunsurile instituției, sau, ca în acest caz, să execute ordine politice.
  Dragi Guvernanți am ieșit în stradă pentru voi, cărând după mine tinerii colaboratori, să vă fie rușine că mă puneți în situația de a regreta gesturile mele. Îmi este greu să accept că sunteți mai neputincioși decât REGIMUL PDL. Rușine că nici măcar nu văd timide semne de a vă reveni.

 5. Gica B said

  Totul tine de retorica si de un joc de-a soarecele si pisica extrem de periculos pentru soareci (ca noi) si foarte benefic pentru pisici (ca ei). Este o lupta cu morile de vint, pe care cultura si educatia nu au cum sa o cistige cu incultura, lipsa de educatie si cu smecheria tipic romaneasca. Cu o subordonare politica de sus pina jos si pe toate palierele, cu o subordonare a oamenilor si institutiilor, cit timp nici macar nu putem vorbi de o politica propriu-zisa ci doar de grupuri de interese … totul se reduce la retorica. Da, atit timp cit arhitectii (ca cel de mai sus) sint la putere, pentru ca iau gramezi de bani pe munca altora si nici macar nu stiu cum se facea incalzirea in antichitate, nu putem sa ne opunem. Ei sint cei care au permis sa se ridice palate hidoase si sa se acapareze centrele oraselor de catre toti acei parveniti care acum ne dau lectii de estetica si urbanism. Cu lupul pus paznic la oi chiar nu stiu la ce altceva am putea sa ne asteptam. Atit timp cit acceptam totul si inghitim … cu lingurita si chiar cu polonicul sau ne lamentam pe internet fara sa ne bage nimeni in seama, totul este atit de previzibil. Nu este suficient ca sintem putini, dar mai sintem si dezbinati, asa ca nici macar de divide et impera nu este nevoie. Nu ei sint cei care nu inteleg, ci noi! Criteriul competentei a disparut, iar clasa politica (a se citi grupuri de interese) a aratat ce si cit poate (sau mai bine zis ce nu poate), asa ca de ce sa ne miram ca primari agramati si cu un nivel de cultura si educatie apropiat de limita sau chiar sub limita sint cei care decid cum va arata lumea de miine. Si ea deja arata dupa chipul si asemanarea lor. Toti mititeii (la stat, ca de sfat … de unde???) au ajuns sa se creada regisori locali, iar atunci cind in fata unui rege nici macar imparatul nu mai are nimic de spus … asta este rezultatul descentralizarii, sau mai bine spus a aplicarii unui principiu care nu se potriveste cu spiritul anarhic al acestui popor.

 6. Adrian Andrei Rusu said

  Să analizăm ceva mai atent. Sunt mai multe planuri care ar trebui discutate. Personal socotesc că ar fi fost nevoie de o altă atitudine decât blog-istă a membrilor comisiilor implicate. O asemenea atitudine are deja precedente în alte sectoare şi ar atrage cu-adevărat atenţia: demisia în bloc.
  Aceiaşi membri, cu glas de prestigiu ştiinţific, nu de oameni ai conjucturii (pentru care participarea la o comisie ori alta ar trebui să fie cea mai puţin importantă dintr-un CV autentic), ar fi putut să publice coerent nu doar cazul în speţă, pentru care există o voce ce ridică acum problema, ci şi harta întregii degringolade care domină abordarea valorilor istorice implicate în capitalismul românesc. Dar, mereu, toţi cei ajunşi acolo au fost mulţumiţi cu starea de „consultativi” şi de mici intriganţi, individuali ori de grupuscule, manevranţi ai unor interese anuale.
  Acum situaţia este doar punctuală, pentru Mangalia, şi nu mi se pare a fi generată de torpilarea ori nu a lui Mircea Angelescu. Care, bine ştim, nu are nimic comun cu cel din care i se trage numele de familie…
  Repet de asemenea că nu mi se va părea niciodată normal ca un funcţionar public să decidă criteriile de promovare profesională ale unor specialişti care n-au sindicat/organizaţie profesională, încurajând încontinuu obedienţa la ce doreşte economia capitalistă politică. Nu trebuie să fi numaidecât expert doar fiind cuminte şi aliniat la comenzi exterioare. Procesul acesta, odată continuat, nu va face decât să alimenteze gloata de obedienţi descalificaţi, pentru care orice s-ar întâmpla, ar fi egal

 7. arhitect said

  Domnilor,
  Observ ca unii sunt foarte buni cunoscatori ai patrimoniului cultural arhitectural (cum este „marele” cazinou de la Mamaia), dar nu va uitati in curtea voastra. Cetatea Sarmizegetusa a fost daramata de un excavator, la Alba Iulia este un atentat masiv la situl arheologic etc. Ce sa mai spun de Rosia Montana? Oare dl. Angelescu s-a opus atat de vehement la Rosia Montana?
  Ca arhitect, va spun clar ca zeci, daca nu chiar sute de asa-zise monumente, trecute intr-o asa-zisa lista a monumentelor istorice, nu sunt monumente! Nici istorice, nici arhitecturale, nici arheologice!! Vreau sa vad pe site-ul ministerului expertize pentru toate aceste monumente si apoi mai discutam!
  Pentru ca stiu cum s-a alcatuit aceasta lista in anii 2000, va spun clar ca au fost zeci de cazuri in care s-au inclus monumentele la …hurta. In alte cazuri, nu s-au inclus..
  Dar de, cand nu te implici (chiar daca esti prin tot felul de comisii), este mai usor sa critici…doar asa, ca sa dai bine…
  Cat despre …cel care spunea cu cata ravna a iesit el in piata sa de-a jos PDL-ul, de ce nu isi pune o pancarda in gat si merge in Piata Universitatii?

  PS. Angelescu nu a fost dovedit ca a plagiat? Parca asa scrie pe net… chiar si colegii lui de breasla..

  • romanianarchaeology said

   Domnule Arhitect care nu existati, neavand nume si care nici macar nu sunteti arhitect.
   Nu imi face placere sa raspund unor persoane care nu isi pot dezvalui identitatea, dar va atrag atentia ca postarea mea nu este despre cat de valoroase sunt unele monumente, ci despre cum se produce un abuz cu presiune politica. Si despre cum asta se poate intampla si maine oriunde si se poate intampla oricui.
   Cauzele sunt multiple si nu cred ca este doar o vina a politicului, cauzele pornesc si din interiorul campului arheologic (sau general vorbind al celor ce se ocupa cu patrimoniul). Cititi comentariul d-lui Rusu, dumnealui spune mai bine ca mine despre ce este vorba.
   Insasi reactia dvs imi dovedeste ca am dreptate – nu vedeti ca ar exista o problema generala ci incercati sa gasiti explicatii/analogii si sa mutati discutia. Nu este prima data cand se intampla un abuz, dar nu cred ca este corect sa imi reprosati ca am eu reactie, daca in alte cazuri altii nu au avut reactie. Poate ca nu mi-am asumat sa fiu aparatoarea tuturor cauzelor.
   Aceasta postare nu este despre domnul M. Angelescu. Dar sunt dispusa la orice discutie publica daca o avem la egalitate – eu sunt Florela Vasilescu, dvs sunteti domnul….. ?

   Cat despre ce spuneti despre dl. Carciumaru, chiar presupunand ca sunteti arhitect si nu il cunoasteti, cautati pe net cine este dumnealui inainte sa va adresati astfel. Va rog.

  • Gica B said

   Mai, draga! Distrugerile de la Sarmizegetusa sau de la Alba Iulia se datoreaza tot incompetentei unor politicieni si posibil si unor arhitecti aserviti. Eu nu sint de acord ca nu existati … doar in sensul ca neavind integritatea si bunul simt de a va prezenta in fata noastra, va recuzati ontologic. Din pacate, insa, in arheolgia romaneasca existati de prea existati si aveti un cuvint extrem de greu de spus, mai ales atunci cind este vorba sa papati la sume de bani fara a va pricepe de cele mai multe ori la subiectul in discutie. Plec de la premisa ca discut cu un arhitect, spre deosebire de Florela, si atunci cind fac aceste afirmatii am in minte exemple clare in care munca noastra a fost folosita fara scrupule si s-au incasat sume enorme pe proiecte care nu au fost puse niciodata in opera. Dupa aceea arhitectii au revenit pentru a cauta noi obiective, cele pentru care lucrasera deja nu mai interesau, pentru ca banii au fost incasati. Iar atunci cind a venit arhitectul sa-mi puna teva de plumb intre pilele de hypocaust, crezind ca incalzirea se face cu apa, am pus eu capat colaborarii. Nu iau apararea arheologilor, pentru ca si aici exista multa necunoastere si incapacitate sau vointa de a munci, dar incapacitatea si incompetenta profesionala a devenit o boala cronica si generalizata a societatii romanesti. Daca pentru starea monumentelor poate ca am putea fi invinuiti si noi, desi noi am fost intotdeauna la capatul lantului trofic si interesele au fost intotdeuna mai mari decit noi, de felul in care arata orice oras al Romaniei dumneavoastra sinteti cei care ar trebui sa dati seama. Noi in treburile cu multe zerouri, in care stapiniti la modul absolut, nu avem nici un cuvint de spus … cred ca nu veti putea sa negati amestecul major pe care il aveti (sau il au, in caz ca Florela stie mai bine ce vorbeste) in ale arheologiei.

  • Codruta said

   Nu e vorba despre Angelescu aici (cu sau fara „plagiat”) – e vorba despre faptul ca Mazare zbiara la Ponta ca sa isi acopere ilegalitatile, Ponta il suna pe Barbu iar Barbu „executa”, IMPOTRIVA deciziei CNMI!!!
   Aici e vorba despre CNMI si despre cum sunt tratati niste specialisti, la simplele zbiarate ale unui clown sinistru ca Mazare!!
   E regretabil ca nu intelegi… Tiberiu… sau cine esti… >:

   • Vali Parnic said

    Ok… si in tot traseul asta pe care l-ai parcurs tu Codruta..unde este anormalitatea…atata vreme cat suntem aici …

 8. Viorel Bl, Suceava said

  Avem „Mare noroc” ca nu peste tot sunt primari ca cel al Constantei. Cred insa ca odata creat precedentul lucrurile vor evolua spre mai rau. Cei incomozi vor „trebui sa accepte” sa cedeze locul celor care „cunosc” interesele comunitati. Va trebui sa nu mai punem frina dezvoltarii investitiilor cu „prostiile din arheologie” sau cu „imposibilitatea de a percepe monumentul” din cutare loc.
  Da s-au redus deja fondurile in restaurare, deja sunt obligati proprietarii (si cei nu au vrut ca imobilul lor sa devina monument) sa cheltuiasca bani multi pe restaurare. Sigur in curind Lista se va subtia asa cum vor unii. Cine poate sti ce va mai ramine.
  Poate pentru a salva bordeele de care vorbeste ar fi bine sa le vindem unor straini interesati si peste ani sa le vedem acolo departe de pamintul pe care au crescut (ei da, nu numai bordee – si Cazinou-ri, si Voronet-uri, si si orce este „o bijuterie monumentala”).

 9. arhitect said

  Domnilor,
  Domnita,

  Cred ca discutia este purtata doar de dragul discutie… uite ce face primarul din Constanta cu tarisoara noastra, cu patrimoniul ei…
  Ganditi-va la ce se intampla cu patrimoniul nostru adevarat si apoi aruncati cu piatra… Mai acum catva timp arsese acoperisul unei biserici de lemn din Maramures de pe lista UNESCO. Nu a iesit nimeni sa arunce cu piatra in proprietari…(e adevarat, biserica romana..).
  Repet, sunt situatii aberante in orasele noastre, care pentru unii sunt adevarate …centre urbane. Orase fara urbanism, orase fara planuri, orase fara viziune… Ne tot mandrim cu ce? Cu orase de doi lei? Cu exceptia unora din Ardeal (si ma refer doar la centrele vechi), restul sunt niste sate cu multe blocuri si …biserici. Altceva nimic! A, si niste amarate de case, numite pompos palate (cu exceptia unora din Bucuresti), pe care le tot consideram mari valori arhitecturale.
  Spun unii de arhitecti corupti! Da, exista multi arhitecti corupti! Sunt angajati in primarii, in minister sau fac afaceri cu statul, care, prin primari sau altii, le cere sa faca compromisuri. Cum exista si arheologi corupti!! Reaminesc Rosia Montana!! Poate cineva sa ridice piatra si sa arunce in mine?

  Nu cred ca voi mai raspunde, pentru ca in loc sa discutati principii, atacati persoana..ce spune contrariul vostru.

  PS1. Numele meu nu va spune nimic (Victor O.)
  PS2. Am vazut pe internet ca dl. Carciumaru este membru in Comisia de Arheologie. Este, in acelasi timp, si..pensionar…si nu ar prea avea voie sa fie in aceasta comisie, care ar trebui sa isi dea demisia in bloc in semn de protest, evident, in frunte cu presedintele… Dar de, bune-s placintele.

  • romanianarchaeology said

   Domnule „Victor O.”,
   pentru ultima oara va spun ca singurul care ataca aici si deturneaza discutia sunteti dvs. Personal nu sunt 100% de acord cu cativa dintre cei care au comentat, dar nu atac pe nimeni. V-am raspuns doar pentru ca dvs discutati un cu totul alt subiect – ca de ce ne agitam pentru un patrimoniu chipurile fara valoare, ca de ce dam vina pe primarul Mazare etc etc….
   Si binenteles, de ce nu am protestat alta data. Va repet – ma agit exact cand consider eu ca e cazul, intre timp avand si alta treaba de facut. Dar pe dvs cine v-a impiedicat? sau pentru ca nici pe un blog care oricum nu conteaza nu puteti sa va dati numele real, iese din discutie vreo alta forma de protest?

   • Vali Parnic said

    o fi Orban?

   • Vali Parnic said

    Conxursssssssssssss…
    Cine credeti ca e Victor O.?
    Premiu o autorizatie de urbanism

 10. Vali Parnic said

  Ma uit, citesc si vad ca doar cativa merg la fondul acestei probleme.
  Florela are mare dreptate, orice ~mic~ .. ca e el omul cu foncirea care zice ~Moromete…plateste Moromete~, ca e el altcineva, daca nu faci cum dicteaza te cauta in lada cu toale. Bate din picior si se executa, ca de, el e primarele si a adus voturi. Pe de alta parte nu am vazut o pozitie a comisiilor implicate.
  Oricum ar fi precedentul a fost creat

  • romanianarchaeology said

   din pacate nici eu nu vad vreo pozitie oficiala a vreunei comisii. Despre CNMI – cei care de fapt au incasat-o, nu stiu ce sa zic, dar in ce priveste CNA – macar cativa membri au scris aici, cred ca ar putea avea o pozitie oficiala. Nu cred ca Barbu citeste blogul meu….. sau Mazare 🙂
   Iar daca macar o parte ar face si trimite o scrisoare deschisa lui Ponta si ministrului culturii, cred ca multi alti arheologi si arhitecti ar sustine-o.
   Nu neaparat in iluzia ca s-ar schimba ceva, dar urmatorul mare politician care ar pune mana pe telefon sa racneasca, poate ar avea un moment de ezitare…

   • Da, ai multă dreptate.

   • Vali Parnic said

    Pai, hai sa initiem noi aici o scrisoare deschisa, sa vedem cati sustinatori va avea,,,

 11. Pandrea Stanica said

  Nu pot sa nu observ ca situatia de la Mamaia se repeta in multe locuri din tara. Conducatori locali ajutati de arhitecti si toti obedienti fata de asa-zisi investitori doresc sa culce la pamant cladiri si sa distruga situri arheologice care ii deranjeaza. Iar pentru aceasta fac apel la mai-marii zilei (deputati, senatori, ministri).
  Ce daca monumentele Romaniei nu sunt cele din Anglia, astea sunt si ele definesc trecutul nostru. Cazinoul din Mamaia surprinde gustul unei epoci si trebuie pastrat. Daca ar fi valabila opinia ca multe cladiri declarate monumente trebuie declasate atunci am ramane o tara de bordeie si de palate tiganesti.
  Este regretabil ca dl. ministru Barbu a acceptat pozitia de forta a d-lui Mazare si ma intristez caci situatia este repetabila in tara. Cred ca este un precedent foarte periculos, in primul rand, pentru orasul meu – Braila, al carui primar, in totala opozitie cu arhitectii care intocmesc noul PUG, a sustinut in sedinta publica ca orasul vechi este un copil pe care il sufocam cu prea multa noastra grija fata de patrimoniu.
  Nu putem noi opri tavalugul demolarilor si al constructiilor ilegale, dar putem atrage atentia unor oameni politici care sunt, in mod real si nu declarativ, interesati de pastrarea specificului national si de respectarea regulilor si ale prevederilor legale.

 12. Adrian Andrei Rusu said

  Suntem tot acolo unde eram când au apărut alte „probleme” de-ale arheologiei. Refuzăm să recunoaştem laşitatea noastră de profesionişti în faţa oricăruia dispus să ne calce în picioare şi să se şteargă undeva cu puţinele repere de activitate de care mai dispunem. Este un rezultat general de educaţie, dar o practică şi de meserie, în care ascultarea faţă de şef este sfântă, până îţi iei atestatele, câştigi o poziţie administrativă şi poţi să-i dai fără probleme cu piciorul, pentru că oricum nu l-ai apreciat mai mult decât o ceapă degerată.
  Demisia Comisiei Naţionale de Arheologie ar fi putut veni ca un semn de refuz ori oprire a ceea ce se-ntâmplă. Dar, nu va veni; fiecare membru va judeca, probabil, că altul trebuie să ia iniţiativa, îşi va socoti mărunţişul din buzunare şi îşi va spune că mai are o speranţă de finanţare pentru un proiecţel, unii, în sfârşit, se vor gândi că vor pierde o coroniţă care echivalează cu o cocardă a Legiunii de onoare…
  Restul va judeca în consecinţă, cu variantele: „dacă nici ăia…”, „eu sunt mic…”, „nu e problema mea…” etc. Şi aşa îşi vor aştepta fiecare propria tăiere de beregată, într-o surpriză a viitorului apropiat.
  Într-o asemenea lume de laşi, se va dansa mereu peste ea, de cei care au cizmele mai voinice.

 13. Gica B said

  Din pacate avem de a face cu o lupta a caracterelor. Spun din pacate, pentru ca noi ca popor am cam pierdut aceasta lupta demult, inca din momentul in care am facut ochi ca natiune si trebuia sa dam dovada de o oarece solidaritate, coeziune, sa luptam cu dusmanii, dar mai ales cu noi insine. Nu am facut-o niciodata si la toate marile examene la care ne-a supus lumea, viata, in loc sa dam dovada de caracter sau de calitati, nu am stiut cum sa scoatem in evidenta mai mult lasitatea, tradarea, micimea si mizeria umana si sufleteasca. Asa ca, de ce ne-am comporta acum altfel? Dam cu piciorul la sanatate si educatie, iar cu asta practic dam cu piciorul viitorului nostru, asa ca de ce ne-am comporta fata de cultura si de ceea ce ne reprezinta ca entitate altfel? Da, astia sintem, cu bordee pe post de palate, cu toate marile monumente ale antichitatii intr-o stare de paragina, ca daca te uiti la sirbi sau la orice popoare care nu sint neolatine te cuprinde rusinea, cit despre ceea ce inseamna preistoria … nici nu mai are rost sau ce sa discutam. Da, trebuie sa acceptam ca astia sintem si sa incercam sa invatam din greseli si sa corectam. Dar sintem prea dastepti si prea frumosi ca sa ne invete pe noi cineva cum se face gaura la macaroana, ca doar si pe asta tot noi am inventat-o. Iar noi nu am fost niciodata vinovati … altii sint de vina pentru tot ce ni se intimpla. Noi nu avem ce sa corectam, sintem perfecti, altii trebuie sa se corecteze si sa se raporteze la buricul pamintului, adica la noi. Traiasca teoria conspiratiei! Dar nu putem sa intelegem ca tocmai cultura si civilizatia ne-au facut ceea ce sintem si fac diferenta fata de necuvintatoare. Acumularea si transmiterea tuturor cunostintelor sub o forma inteligibila a fost posibila exact prin subiectul in discutie. Numai ca prin felul in care ne tratatam cultura, civilizatia si trecutul, indiferent cit de insignifiante ar fi ele, cred ca ne apropiem mai mult de necuvintatoare. Dar marea noastra problema nu este cum si ce sa invatam, ci cum sa ne facem un trecut mai mare si mai grandios. Evident, acest mod de gindire are efecte dezastruoase in prezent. Dar ne meritam prezentul prin prisma felului in care ne tratatm trecutul.

 14. arhitect said

  Poate ne raspunde cineva si la cele scrise in EZ…
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-evz-demnitarul-acuzat-de-mazare-ca-i-a-cerut-spaga-a-semnat-demolarea-unor-monu-10362.html

  • romanianarchaeology said

   Pentru ultima oara – postarea mea nu este despre o persoana ci despre abuzuri ale unui primar, ministru, prim-ministru si despre consecintele lor. Atata. Vad ca va prefaceti ca nu intelegeti. Discutati unde doriti dvs despre persoane si alte probleme. V-am spus ca nu se discuta aici despre persoane pana nu aveti nume si prenume (cele reale!).

   • arhitect said

    abuzurile sunt urmarea ..altor abuzuri..
    Sunt adevarate cele spuse de Nicusor Dan? Acolo nu era vorba de patrimoniu??
    Dumneavoastra ati sarit in sus pentru patrimoniu? Ce spuneti despre acuzele lui Nicusor Dan? Nu ar trebui sa sariti in sus si pentru acele distrugeri?
    In Romania se fura doar de catre persoane. Nu conteaza patrimoniul nici pentru primari, nici pentru preoti sau mitropoliti, nici pentru functionarii din minister… pentru nimeni, atat timp cat vor fi bani la mijloc!! Daca nu recunoastem acest lucru, suntem ipocriti!

 15. romanianarchaeology said

  Domnule „arhitect”,
  cand veti avea curajul sa spuneti cine sunteti, poate va duceti la procuratura cu dovezile pe care le aveti ca fura un primar, un functionar etc. Daca nu aveti dovezi, nu vorbiti. Nu e vorba de ipocrizie, e vorba ca nu imi permit sa vorbesc despre ce nu stiu
  Nu ma intereseaza ce spune Nicusor Dan, nu cunosc problema, cand o sa am ceva de spus despre asta o sa spun.
  Sariti dvs in sus pentru ce distrugeri vreti. Nu vad care e problema dvs, de ce mereu ar trebui sa faca altii ceea ce ar trebui sa faceti personal.
  Deci, daca nu aveti nimic de spus despre subiectul din postarea mea, va recomand sa va opriti aici

  • arhitect said

   Spre deosebire de Dumneavoastra, eu am facut acest lucru! Surpriza! Procurorii au dat NUP!! Si era vorba de primari si constructori! Cu distrugeri pentru monumente istorice de tip A. Care primisera accept de construire!! De la cine? De la Comizia Monumentelor Istorice!! Cu dovezi! (daca vreti, vi le pun la dispozitie daca va angajati sa dati in judecata CMI)
   Nu va intereseaza ce spune Nicusor Dan?? Nici pe altii nu-i intereseaza ce spuneti Dumneavoastra despre… abuzurile unui primar!!

   • Domnule ARHITECT te rog din suflet lasă-ne în pace cu teoretizările Dumitale inepte. Avem treburile noastre, de care pe Dumneata te-a cam îndepărtat vremurile, după cum se vede.
    Zău, fă-mi hatârul acesta…

   • romanianarchaeology said

    Domnule „arhitect”, ma bucur ca nu va intereseaza ce zic eu despre abuzurile unui primar. V-am obligat sa cititi, sa raspundeti? Nu.
    Poate m-ar interesa si articolul de care spuneti daca as avea timp sa ma documentez, sa imi formez o opinie etc….Si apoi m-as decide daca pot sa am sau nu o discutie publica despre subiect
    Imi pare rau, nu ma intereseaza in momentul asta sa dau pe cineva in judecata. Cand o sa am chef, am eu clientii mei 🙂

 16. romanianarchaeology said

  @Vali Parnic. Recunosc ca nu am energia acum sa scriu eu o scrisoare deschisa/protest etc. Deci cine se simte in stare e binevenit sa imi trimita.
  Si sa vedem cine se va si semna 🙂
  Binenteles, vorbim despre ce am spus in postarea initiala, nu despre alte subiecte atinse aici. Pana la urma e un moment ca oricare altul sa verificam daca exista macar o umbra de reactie la abuz in general.
  Si daca tot e sa visez…… sa vedem daca ar putea exista un inceput al unei reale organizatii profesionale/sindicat?

 17. viorel Bl said

  Dragi prieteni, oameni buni, să nu uitaţi că pe data de 15 mai intră in funcţiune noul Ordin de ministru privind organizarea Comosiei monum entelor si a celor zonale.
  Noi Comisii, noi oameni, cei din MC, buni sau răi, sunt înlocuiţi.
  Acum este momentul să se aducă pe funcţii cei „necesari” schimbărilor !!!

 18. romanianarchaeology said

  Si se mai si lauda cu ce face… De altfel, perfect normal atata timp cat nu au fost reactii……..

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/puz-aprobat-pe-banda-rulanta-1037210.html

 19. Ionut said

  Dumneavoastra, arheologii, sunteti niste luptatori ai stiintei, oropsiti si marginalizati, in sensul ca acolo unde se termina interesele politice, economice si personale (ale celor puternici) acolo va mai ramane si d-voastra un petic de pamant ca sa il studiati…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: