Alte propuneri

Propunerea d-lui Gabriel Bălan (arheolog la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia)

….o ierarhizare a arheologilor in functie de necesitatile actuale ale arheologiei din Romania:

1. conditiile actuale pentru a deveni ARHEOLOG DEBUTANT  mi se par destul de rezonabile (cel putin studii de masterat) / in momentul in care se inscrie in registru, un viitor arheolog debutant trebuie sa aiba doua recomandari – din partea unui expert in arheologie si din partea unui membru din comisie (aici mi se pare destul de deplasata aceasta conditie – si daca a fost pe santiere in care nu era unul dintre cei 21 de membri ai Comisiei Nationale de Arheologie inseamna ca nu are acest drept?) / in locul acestor doua recomandari, mi se pare mult mai normal sa se depuna la dosar recomandari din partea unor arheologi cu care candidatul a participat pe santiere arheologice.

2. Statutul de DEBUTANT trebuie sa expire dupa o anumita perioada de activitate (exemplul cel mai bun este in cadrul institutiilor in care lucram cu totii – un muzeograf trece de la statutul de debutant dupa o perioada de 6 luni sau 1 an) – prezenta pe mai multe santiere arheologice in aceasta perioada, sub indrumarea unor arheologi mai experimentati, este obligatorie.

3.  se junge la statutul de ARHEOLOG (simplu) – acesta ii da dreptul titularului sa lucreze pe santiere sub indrumarea unui arheolog specialist, dar poate sa conduca un santier si de unul singur in teren (asa cum se intampla in multe cazuri in acest moment, unde santiere sunt conduse de debutanti).

4. accederea la statutul de ARHEOLOG SPECIALIST, dupa parerea mea, este cea mai importanta – arheologul (care si-a demonstrat aptitudinile pe teren) trebuie sa demonstreze si in „scris „ – numarul articolelor nu este atat de important in acest caz, in opinia mea – arheologul trebuie sa demonstreze ca este in stare sa publice o sapatura arheologica (in special, o sapatura la care a participat) si sa fie in stare sa publice un studiu de specialitate / dupa cum am zis, numarul nu prea conteaza – pot sa fie 5, pot sa fie 7, mai multe sau mai putine / partea cea mai grea a acestui sistem este cine si cum decide daca un arheolog a scris articole si studii de calitate, care sa nu fie simple compilatii sau banalitati / un criteriu ar fi calificativul pe care il are revista in care au fost scrise articolele si studiile, ma gandesc.

5. in momentul in care arheologul demonstreaza ca poate sa conduca un santier si publica articole si studii de specialitate, acesta ajunge la stadiul de SPECIALIST – in opinia mea, in acest punct al carierei, arheologul a demonstrat ca poate sa conduca orice fel de santier, in orice fel de conditii – propunerea mea este ca specialistii sa poata sa conduca santiere arheologice sistematice sau preventive (ceea ce de fapt se si intampla in acest moment). Cu totii stim ca este o normalitate ca specialistii sa isi conduca santierele (nu vad de ce ar trebui sa fie supervizati de experti).

6. titlul de ARHEOLOG EXPERT sa se acorde seniorilor arheologiei romanesti, care sa fie mai mult un titlu onorific (sa dispara conditia obligatorie pentru ca un santier sa fie condus de un  expert).

Propunerea d-lui Vitalie Josanu

1. Problema publicarii individuale este putin mai complicata … Un arheolog tanar se formeaza intr-un colectiv, in cazul in care nu este trecut pe raport la “si altii”, el este trecut coautor. Un santier arheologic, este adesea o cercetare colectiva si nu stiu cat de binevenita este autoizolarea unui arheolog de colectivul de cercetare pentru a putea scrie acele cateva documente individuale. In fond, daca eu am sapat cu cutare, cutare sau cutare, este elegant, cel putin, sa ma consult cu domnia sa si sa-l trec alaturi de mine. O singura data am avut posibilitatea sa public individual un material arheologic scos dintr-o sapatura la M-rea Secu (printre altele vase de cositor stantate la Cluj) si asta pentru ca m-am ocupat singur (atat de sapatura cat si de material). Prin urmare, va trebui de vazut inca forma sub care un arheolog debutant – avand in vedere si nivelul sau de competenta profesionala – poate publica o analiza de specialitate independent de colectivul sub egida caruia a lucrat (multi invoca, de exemplu “dreptul de autor” al conducatorului de santier – si colectivului – asupra sapaturii si rezultatelor sale, problema publicarii in exclusivitate etc).
2. Ar trebui definite si alte cateva situatii in care un arheolog atestat isi poate pierde gradul calificativ si chiar dreptul de sapatura sau suspendarea pe o perioada de n ani. Ma gandesc in primul rand la arheologii care nu si-au publicat cel putin 2-3 rapoarte de sapatura (cel putin in stadiu preliminar) si calitatea acestora (aici ar trebui stabilite cateva criterii clare). Apoi, situatia in care un arheolog este depistat ca incalca legislatia in domeniu (ex. sapatura in lipsa autorizatiei de cercetare, favorizarea braconajului arheologic, implicarea in traficul cu bunuri culturale mobile, neglijente de sapatura, folosirea neautorizata a detectoarelor de metale, neinventarierea bunurilor descoperite – problema clasarii din oficiu ar trebui lasate deocamdata avand in vedere costul de aproximativ 250 lei pt o piesa clasata – nu in ultimul rand, si foarte important, executarea de cercetari arheologice intr-un sit din alta perioada istorica decat competenta acestuia si depasirea competentelor de atestare. Ultimele doua probleme se regasesc in Regulament sapaturilor arheologice si in Codul deontologic al arheologilor si enuntate timid in OG 43/2000 dar ar cam trebui fixate mult mai clar si categoric, implicand chiar o modificare legislativa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: